Regelgeving omtrend trailers

Om met een aanhangwagen of een kanotrailer te rijden hebt u niet altijd een BE-rijbewijs nodig. Uw rijbewijs B volstaat zolang de aanhangwagen inclusief laadvermogen niet meer weegt dan 750 kg. In bepaalde gevallen is het toegestaan een aanhangwagen van meer dan 750 kg te trekken met alleen een geldig rijbewijs B. Dan gelden daarvoor wel twee voorwaarden:

– de aanhangwagen mag inclusief laadvermogen niet meer zijn dan de ledige massa van het trekkende motorvoertuig
– de toegestane maximum massa van de totale combinatie mag niet meer dan 3500 kg zijn. In alle andere gevallen is een BE-rijbewijs verplicht.

Hoe hard mag ik rijden met mijn aanhanger?

Hierover zijn veel misverstanden, maar de regels zijn eenvoudig. Binnen de bebouwde kom mag u maximaal 50 kilometer per uur (tenzij aangegeven is dat de maximum snelheid lager is). Het maakt niet uit of uw aanhanger of caravan meer of minder weegt dan 750 kg en of hij geremd of niet-geremd is. Buiten de bebouwde kom mag u maximaal 80 kilometer per uur (tenzij aangegeven is dat de maximum snelheid lager is). Het maakt niet uit of uw aanhanger of caravan meer of minder weegt dan 750 kg en of hij geremd of niet-geremd is.
Op een autoweg of een autosnelweg mag u 90 kilometer per uur rijden (tenzij aangegeven is dat de maximum snelheid lager is). Deze nieuwe maatregel is bedoeld om de doorstroming van het verkeer te bevorderen en geldt voor aanhangwagens met een toegestane massa (gewicht aanhangwagen + belading) van niet meer dan 3500 kg. Is de aanhangwagen inclusief belading zwaarder dan 3500 kg dan geldt op auto(snel)wegen de ‘normale’ maximum snelheid van 80 km/u.

Tot hoeveel kilo mag ik mijn aanhanger/trailer beladen?

Op uw Voertuigbewijs of op het aanvullingsblad staat precies hoeveel uw auto mag trekken. In alle gevallen geldt dit trekgewicht als maximum, niet de totale capacitieit van uw aanhangwagen als dit hoger ligt dan het maximum op Voertuigbewijs of aanvullingsblad.

Kenteken voor aanhangers en paardentrailers

Hoofdregel: aanhangers en trailers die meer wegen dan 750 kg hebben een eigen kentekenbewijs. De kentekenplaat voor deze categorie is geel met zwarte letters/cijfers. De kentekenplaat dient ook op de aanhanger of caravan te blijven als deze gestald of geparkeerd staat. Aanhangers en caravans die minder wegen dan 750 kg hebben hetzelfde kenteken als het trekkende voertuig. De kleur is wit met zwarte letters/cijfers. Een zelfgemaakte kentekenplaat op uw aanhanger of trailer voeren is niet toegestaan. Ook niet bij korte ritjes en ook niet als u een aanhanger van iemand leent.

Typeplaatje en chassisnummer

Aanhangwagens en trailers die meer wegen dan 750 kg moeten zijn voorzien van een typeplaatje. Dit zit meestal op de zijkant of voorkant maar nooit op het koppelingshuis. Verder dient de aanhanger of trailer voorzien te zijn van een ingeslagen chassisnummer op een vast onderdeel van het voertuig.

LET OP: RIJDEN MET EEN TRAILER (VOORZIEN VAN EEN APPART KENTEKEN) IS BE VERPLICHT! BIJ CONTROLE VAN DE POLITIE IS HET RIJDEN ZONDER RIJBEWIJS (STRAFBLAD)!